MozCamp: Data i skyen

Af Jesper Kristensen, 22-11-2011 21:40

Fra Mozilla Camp Europe 2011 i Berlin, 12. - 13. november.

Stadig mere af vores data ligger "i skyen", og det giver nye udfordringer. Hvordan sikrer vi, at vi altid kan få vores egne data ud af en online tjeneste og over i en anden? Hvordan kan vi sikre os, at vi selv kan bestemme hvad disse tjenester må bruge vores data til, uden helt at melde os ud af de online sociale medier? Et eksempel på Mozilla og data i skyen er Firefox Sync. Med Firefox Sync kan du synkronisere bogmærker, historik, gemte adgangskoder og indstillinger mellem dine computere, smartphones og tablets, men det hele foregår krypteret med en nøgle, som ingen andre end du kender. Så selvom din data ligger på Mozillas servere, kan Mozilla eller nogen andre ikke læse dem.

Mozilla har længe været fortaler for at udbydere som opbevarer dine personlige data, som fx Facebook og Gmail skal give brugerne bedre vilkår. Men Mozilla har efterhånden indset, at det ikke er nok at stå på sidelinjen og råbe. Man er nødt til at gå foran med et godt eksempel. For at kunne gå foran med et godt eksempel, er man nødt til selv at være en af udbyderne af sky-tjenester, og her er Sync kun en begyndelse.