MozCamp: Boot 2 Gecko og Apps

Af Jesper Kristensen, 22-11-2011 22:03

Fra Mozilla Camp Europe 2011 i Berlin, 12. - 13. november.

Hvor vi på PC’en nu har frit valg af browser, har langt de fleste mobil-platforme en tæt knytning mellem sky-services, browser, operativsystem og hardware. Det er fx ikke muligt at installere en separat browser på hverken iOS eller Windows Phone. Mozilla eksperimenterer derfor med Boot 2 Gecko (B2G). Det er et mobilt styresystem, som kan køre på samme hardware som Android.

Brugerfladen er lavet 100% med åbne webstandarder, det vil sige HTML, CSS og JavaScript. Selv startskærmen er en webapplikation, og man kan skifte den ud og installere en anden, lige som enhver anden app. På samme måde er telefon-app’en, SMS-app’en og indstillings-app’en lavet i HTML og kan skiftes ud.

Se en live videodemonstration af en prototype på Boot 2 Gecko på YouTube.

Da mere og mere webbrowsing flytter over på mobil, og da mobile platforme generelt ikke tillader installation af andre browsere, er Mozilla nødt til at lave sin egen mobile platform, hvis de fortsat vil være relevante på browsermarkedet. Mozilla har endda aftaler med flere hardwareproducenter, som er interesserede i B2G fordi de er trætte af Googles stadigt tættere greb om Android. Disse hardwareproducenter vil desværre ikke have deres navne frem.

Apps på mobile enheder er blevet meget populære, men de har mange ulemper. De er alle låst til en bestemt platform og til en bestemt app store. Mozilla arbejder på åbne web apps, som har alle fordelene uden ulemperne. De kan fås i online butikker, men er ikke låst til en bestemt butik. De vil virke med forskellige browsere på forskellige operativsystemer og mobile enheder. Det vil være nemt at kræve penge for dem i modsætning til en traditionel hjemmeside. De vil have en fast genvej lige som almindelige programmer og apps.

B2G bygger på princippet om disse åbne webapps, og et af formålene med B2G er at lave nye åbne web-API’er, så webapplikationerne kan alt hvad en app kan på eksisterende mobile platforme. Målet er også at få indflydelse på Android, iOS og de andre etablerede platforme, for at få dem til at implementere de samme web-API’er, så man som udvikler vil kunne skrive en app, der virker direkte på tværs af platforme. Mozilla ønsker at udvide web-platformen med nye API’er, som er nødvendige i mobil-apps. De ønsker at disse API’er skal standardiseres og implementeres på andre platforme, og ikke bare være Mozilla-specifikke API’er.

Her er top argumenterne for, hvorfor Boot 2 Gecko er vigtig, som jeg har hørt på MozCamp:

  • Da browser og OS smelter sammen og nettet flytter over på mobilen, er Mozilla nødt til at producere et mobil-OS, for ikke at blive lukket helt ude fra browserverdenen på sigt.
  • B2Gs formål er ikke bare at være en konkurrerende platform. Det er et mål for Mozilla at få indflydelse på konkurrenterne, og derved gøre dem bedre.
  • Ved at lave en mobilplatform, som er god, og som almindelige brugere vil bruge, vil Mozilla få indflydelse på mobilmarkedet og kan være med til at skabe et app-marked baseret på åbne standarder og uden låsning til specifikke app stores. Målet er det samme som da Mozilla oprindeligt satte sig for at ændre nettet fra at være IE6-baseret til at være baseret på åbne standarder og fri konkurrence.