Internet Explorer og EU

Af Jesper Kristensen, 01-03-2010 22:19

I dag er dagen hvor det i IT-medierne og i browserkredse så omtalte Microsoft browser-menukort skal lanceres.

Oprindeligt klagede den norske browserproducent Opera til EUs konkurrencemyndigheder over at Microsoft bandt Internet Explorer for tæt sammen med Windows, således at Windowsbrugere ikke havde en reel fri mulighed for at vælge den browser de ville. Det gav konkurrencemyndighederne i EU Opera ret i, og de pålagde Microsoft at komme med et forslag til at rette op på problemet. Først foreslog Microsoft at distribuere Windows i EU helt uden nogen browser, men det blev senere ændret til at Windows skulle indeholde links til en række forskellige browsere, så brugerene blev tvunget til at vælge. EU har siden accepteret Microsofts forslag, og det skal så implementeres i dag.

Hvis man har fulgt debatten er afgørelsen (se linket fra før) interessant læsning. Microsofts løfter er delt op i to dele.

1: Knytning mellem Windows og Internet Explorer

Først del af afgørelsen handler om eventuel sammenknytning mellem Internet Explorer og Windows. Denne del er langt den mest interessante efter min mening. Microsoft lover her:

  • Internet Explorer kan afinstalleres i alle nye udgaver af Windows, startende fra Windows 7, på en sådan måde at man slet ikke kan åbne et browservindue i IE, hvis den er afinstalleret.
  • Computerproducenter kan vælge at have en hvilken som helst browser installeret eller ikke installeret (herunder IE), og de kan vælge hvilken som helst af dem som standardbrowser, når de sælger Windows sammen med ny hardware. Og det kan de gøre uden økonomiske repressalier fra Microsoft.
  • Hvis brugeren har valgt en anden browser end Internet Explorer som standardbrowser, skal ingen af Microsofts produkter hverken forsøge  at sætte Internet Explorer som standardbrowser (heller ikke hvis brugeren spørges først) eller at åbne et browservindue i Internet Explorer.
  • Hvis brugeren har afinstalleret Internet Explorer skal de programmer (fra Microsoft eller andre), som internt benytter komponenter fra Internet Explorer, stadig fungere fuldt ud. Det betyder at kun Internet Explorers vinduesramme afinstalleres, mens de bagvedliggende biblioteker stadig kan bruges.
Disse er efter min mening enormt vigtige principper og nødvendige for et frit valg af browser på Windows, og efter min mening burde disse alene være nok for at tilfredsstille EU. Microsoft er i løbet af de senre år kommet langt tættere på disse mål, men de nye løfter til EU holder dem op på målene, og tvinger dem til at fortsætte i retningen af mere valgfrihed.

2: Skærm til valg af browser i Windows

Som anden del af aftalen har Microsoft som nævnt valgt at implementere en skærm (ofte kaldet browser-menukortet), som brugere af Internet Explorer vil se første gang de starter Internet Explorer på Windows XP, Vista eller 7, startende fra i dag. På skærmen kan brugeren vælge mellem de 12 mest udbredte browsere i Europa, hvoraf de 5 mest udbredte vil være direkte synlige, mens de andre vil komme til syne ved at scrolle.

Der har været en del polemik om denne skærm, herunder hvilken rækkefølge browserne skulle vises i, hvor det endelige valg blev tilfældig rækkefølge, og hvordan valget skulle forklares til brugeren, da de fleste brugere sandsynligvis ikke vil ane hvad de bliver spurgt om, når de ser skærmen.

Når nu skærmen er en realitet, er det selvfølgeligt også vigtigt, at den er lavet rigtigt, men i bund og grund mener jeg personligt at denne skærm aldrig burde have været der. Om skærmen var Microsofts eller EUs ide ved jeg ikke, men jeg synes man stiller brugeren over for et valg, som han/hun for de flestes vedkommende ikke har en chance for at tage. Informationerne, som stilles til rådighed for brugeren, giver ikke denne mulighed for at finde ud af hvad forskellen på de viste browsere er, eller hvad valget har af betydning for brugeren. Jeg tror mange brugere vil blive forvirrede og frustrerede over denne skærm.

Og hvorfor skal brugerne i det hele taget tvinges til aktivt at vælge? Hvis deres computer fungerer godt nok for dem, hvorfor kan de så ikke få lov til at gå på nettet som de plejer, men skal i stedet tvinges til at tage stilling til dette dybt tekniske og komplicerede emne? Hvorfor skal de forstyrres midt i den vigtige ting de var i gang med? At give brugeren mulighed for at vælge er efter min mening en meget vigtig ting, men at tvinge brugeren til at vælge mellem alt mellem himmel og jord er ikke godt. Computeren skal bare virke med det samme første gang jeg tænder den, og kun hvis jeg selv har lyst til at ændre på noget skal den gøre det.

P.S. de interesserede kan læse meget mere om emnet på Mozillas hjemmeside Open To Choise.org.