Er det slut med tilføjelser?

Af Jesper Kristensen, 11-01-2010 22:12

Der har i de seneste dage været en del diskussion om JetPack og Personas, som er to projekter, der har til formål at skabe et bedre alternativ til udvidelser og temaer til Firefox og andre Mozillaprogrammer. Begge projekter har samme formål på hver deres område (udvidelser vs. temaer). Formålene afhænger af hvem du spørger, men de er generelt:
  • Gør udvikling af tilføjelser til Firefox nemmere at lære, ved at bruge HTML i stedet for XUL og lave simplere API'er
  • Gør det hurtigere at udvikle tilføjelser, igen ved simplere API'er
  • Gør tilføjelser mere sikre, ved at køre dem mere isoleret og kun give dem adgang til sikre API'er
  • Gør det muligt at installere tilføjelser uden genstart af Firefox, igen ved kun at give dem adgang til API'er, som kan tages i brug uden genstart
  • Gør det muligt at lave tilføjelser, som automatisk er fremadkompatible og ikke skal opdateres for hver ny version af Firefox, ved kun at give dem adgang til API'er, som er stabile på tværs af Firefoxversioner
  • Sikre at disse API'er er nok til at 80-90% af de nuværende tilføjelser kan nøjes med dem
Diskussionen startede i en tråd i nyhedsgruppen mozilla.dev.apps.firefox, omhandlende at linket til at finde temaer i Firefox var fjernet til fordel for et link til de nye Personas. Diskussionen startede ud med temaer vs. Personas, men udvidelser vs. JetPack blev hurtigt draget ind i billedet. En blog post fra Mike Connor så ud til at beskrive planer om at fjerne understøttelse af eksisterende udvidelser og temaer til fordel for det nye reducerede system meget lig det i fx Google Chrome.

Det gav selvsagt en del røre, også blandt nøglepersoner i Mozillaverdenen, blandt andet fra Daniel Glazman, som beskrev hvordan den nuværende implementering af JetPack ikke just er noget at råbe hurra for. Han fortæller blandt andet hvordan to vindere i en nyligt afsluttet JetPack konkurrence viser, at JetPack langt fra er klar, og er på vej i en farlig kurs. Mange var hurtige til at slutte op om Daniels kommentar, heriblandt Mike Kaply, som beskriver hvordan Personas knap nok kan kaldes temaer, hvilket straks er mere alvorligt. Mens JetPack stadig ligger en del ude i fremtiden, så er Personas allerede en del af Firefox, og vil blive udgivet med Firefox 3.6, som allerede nu er i RC.

Heldigvis skrev Mike Beltzner et svar i den oprindelige nyhedsgruppetråd, som sagde at han på ingen måde havde til hensigt at fjerne de eksisterende muligheder for tilføjelser i øjeblikket. Det skal her siges Mike Connor og Mike Beltzner er de to hovedansvarlige for Firefox, og at disse to er uenige, er ikke unormalt. Heller ikke i offentlighede, da alt vedrørende Mozilla jo foregår i offentligheden.

Så tilføjelser til Firefox som vi kender dem skulle gerne være sikret, hvert fald lidt endnu.

I denne diskussion er en ting dog klart. Alle er enige om at JetPack og Personas som koncept er en god ide og er nødvendigt for Firefox for at tiltrække nye udviklere af tilføjelser, for at være på forkant med den nye konkurrence fra blandt andet Chrome, og for at udviklingen af Firefox kan gå hurtigere.

Der er ingen grund til at de 80% af udvidelser, der ikke berører Firefox' inderste indre, skal slås med komplicerede strukturer internt i Firefox, der er ingen grund til at Firefox skal genstartes ved installation af selv den simpleste tilføjelse, og vi er nødt til at gøre noget radikalt for at tiltrække endnu flere udviklere der ikke kender platformen, på samme måde som Personas har tiltrukket hundreder gange flere designs selv før første udgivelsesdag, end de gamle temaer har tiltrukket gennem deres mangeårige levetid. Det er detaljerne i hvordan det skal gøres, der er vigtige her.

Vi må vente og se hvordan historien ender.