Resource Packages: En teknologi til at loade hjemmesider hurtigere

Af Jesper Kristensen, 17-11-2009 18:55

Mozilla har lige offentliggjort deres første udkast til Resource Packages, en teknologi, der skal gøre indlæsning af hjemmesider hurtigere. Den fungerer ganske enkelt ved at alle de statiske filer, som alligevel skal hentes ved hver eneste sidevisning, pakkes ned i en simpel zip-fil og sendes på en gang. Man indsætter bare en kode som fx
<link rel="resource-package"
      type="application/zip"
      href="/static/site-resources.zip" />
Browseren sørger så for, at hvis et billede fx har adressen /static/header/left.png, så kigger browseren først i zip-filen efter header/left.png før den forsøger at hente billedet separat.

Fordelen er at der kun fortages et HTTP Request i alt i stedet for et HTTP Request pr. style sheet, script og billede. Derved spares en masse ligegyldige HTTP headers, som ikke behøves at sendes frem og tilbage, og en masse venten på svar fra serveren kan spares væk.

Jeg synes det er smart, og tror på det hurtigt vil blive udbredt. Specielt fordi man som hjemmesideudvikler kan starte med at bruge teknikken med det samme, så snart bare en enkelt browser har understøttelse for det. Alle andre browsere kan nemlig bare downloade de enkelte filer separat som de plejer.

I dag har man mulighed for at kombinere flere js og css filer i en, og man har mulighed for at lave sprites til baggrundsbilleder. Men denne nye teknik giver mulighed for at kombinere alle forskellige slags ressourcer på en side, ikke kun ressourcer af samme type, og så er det også meget nemmere at arbejde med end fx en sprite.

Mozilla forventer at Resource Packages kommer med i Firefox 3.7 som forventes udgivet om trekvart år.